Evolution of Pura Vida – This is where it all started

01b

02

“The idea of this venue and building, is for my clients to escape from the tough

reality of modern living,and retreat to a tranquil sanctuary to Escape, Workout and Relax.”

The Building Design and History

 

The Design

The gym is set in its own unique private garden on the Southside of Greystones, and is set to include, just as much outdoor exercise activity as indoors.

The building was bought by Adam, from Diarmad Gavin and Shomera Buildings, who built this unique wood and glass structure, to win the Chelsea flower show in 2008 in which it won the Silver medal award.

“The idea of this venue and building, is for my clients to escape from the tough reality
of modern living, and retreat to a unique, tranquil sanctuary, in which to exercise and relax – and it’s is only 1km from the heart of Greystones Town centre,’ says Adam.

“I have always dreamt of having an beautiful gym, with a huge outdoor, but private area to exercise with clients in. The fact that it is beside the sea, is a bonus.”

The Building History

Diarmuid Gavin asked Shomera to build the pavilion for his entry in the Chelsea Flower Show. Working with an artist’s impression Shomera needed to design and engineer the pavilion.

Apart from the challenge to replicate the curves and openings working on different planes, the structure had to be built off-site, taken apart, transported from Dublin to London and put together for the show and then deconstructed for the trip back to Dublin.

Transportation

The building was transported in three parts and made the 600 mile return journey without any damage. The use of a “torsion box” structure in the main element ensured strength without being too heavy for lifting and transportation.

Concept

The design of the pavilion incorporates a rolling curve in the roof across an 11.5 meter span with very little internal structural support. Rather than alter the design for an easier manufacturing process, the Shomera engineers created a bespoke timber framing system which would support the structure and form the curve of the pavilion to maintain the integrity of Diarmuid’s design.

Completion

First revealed on the “Late, Late Show”, the pavilion is a true representation of Diarmuid’s initial design and was a striking centrepiece to his garden entry.

Testimonial

“I am very impressed with how Shomera’s expertise brought my design to life in a way that will excite and stimulate all visitors to the garden”- Diarmiud Gavin

Construction

The pavilion was manufactured in three intersecting sections which could be joined without looking as though they were separate pieces.

Shomera used laminated plywood members to produce the dominant curve sections that flow through the entire structure. The gutter system was concealed behind the aluminium fascia and the building was clad internally and externally with cedar.

Diarmuid wanted the lines in the windows and doors to be thin, sleek and not bulky, which required all the joinery to be made by Shomera.

There are no solid walls in the pavilion, so the recessed lighting in the two intersecting studios and external lighting are all controlled by a remote, wireless switch.

“I have always dreamt of having an beautiful gym, with a huge outdoor,
but private area to exercise with clients in. Now it is a reality.”

03b

The current deign as a gym, boast the following facilities

  • Indoor Studio Gym
  • Outdoor Deck based Gym
  • The Pura Vida natural garden.
  • Wood burning stove
  • Bootcamp Tunnel
  • Private Parking
  • Surround Sound
  • Secure Gated Access
  • Personal shower & changing room
  • Smoothy Bar
  • Coffee & Tea Bar
  • Running Track
  • Jacuzzi
  • Bathroom and Changing area
  • Chill Out Zone in Garden